Miért legyél plazmadonor?

Mert segítesz vele a rászorulókon! Számos betegség gyógyításához szükséges készítmény alapanyaga a vérplazma. Szintetikus úton nem előállítható, tehát embertársaidnak rád van szüksége!
IMMUNHIÁNYOS BETEGSÉGEK
Az immunhiányos állapotok visszatérő, gyakran súlyos fertőzésekkel jellemezhető betegségek. Felismerésük nem könnyű, pedig a korai diagnózis és kezelés biztosítja a jobb kimenetelt.


VÉRZÉKENYSÉGBEN SZENVEDŐ BETEGEK
Vérzékenységnek a véralvadás zavarát nevezzük. Ilyenkor a vér alvadása erősen lelassul, bármilyen seb erős vérzést okozhat. Az igazi veszélyt azonban nem is ez jelenti, hanem az esetlegesen kialakuló, spontán belső vérzések, amelyek lassanként tönkreteszik a beteg ízületeit, erős fájdalmakat és súlyos mozgáskorlátozottságot okozva.

SÚLYOS ÉGÉSI SÉRÜLTEK
Nagy kiterjedésű égési sérüléseknél jelentősebb gyulladásos reakcióval is számolni kell. Ilyenkor a hajszálereken keresztül jelentős folyadékvesztés megy végbe, mely szöveti ödémához vezet. Ez általános vértömegveszteséget okoz, míg a megmaradó vér jelentős plazmavesztést szenved, amely a vér állagát koncentráltabbá teszi.

TRANSZPLANTÁCIÓN ÁTESETT BETEGEK
A transzplantáción (szervátültetésen) átesett betegek esetén fokozott a szövődmények veszélye, mivel immunszuppressziós (a kilökődési reakció megelőzése céljából) kezelésben részesülnek, ami gátolja az immunrendszerüket és a fertőzésekkel szembeni védekezőképességüket. Mivel ez a fajta kezelés okozhat másodlagos immunhiányt, ezért a levett plazmából készült immunglobulin készítményekkel való kezelés célja lehet a másodlagos immunhiány ellátása is.